Monday, November 29, 2010

Mee Ketam

Olehkerana cuti sekolah, menu pun mesra kanak-kanaklah.

Bahan-bahannya
4 ekor ketam saiz sederhana
2 paket Maggi Sup Ketam & Su'un (Crab & Tanghoon)
Air secukupnya (ikut sukatan & arahan membuat sup di paket maggi)
1/2 tin cendawan
2 biji telur
1 paket Mee Kuning kering Radix HPA (1 paket ada 5 keping)
Daun bawang & ketumbar
Bawang goreng
Garam

Cara memasak
1. Bersihkan ketam & belah dua. Keluarkan isi dari sepit ketam
2. Rebus mee kuning kering Radix beberapa keping (ikut keperluan keluarga) selama 3-5 minit atau sehingga lembut. Angkat & toskan
3. Dalam periuk lain didihkan air kemudian masukkan serbuk Maggi Sup Ketam & Su'un yang telah dikacau terlebih dahulu dengan sedikit air biasa supaya tidak berketul ketika memasak sup.
4. Masukkan ketam, isi ketam, telur & cendawan sambil dikacau sehingga sup menjadi agak pekat & ketam masak.
5. Masukkan garam secukup rasa.
6. Curahkan kuah sup ke atas mee
7. Tabur daun bawang & ketumbar serta bawang goreng
8. Hidangkan & makan dengan cili jeruk ataupun cili potong

http://i191.photobucket.com/albums/z94/prosperx/SeleraDapur/DSCN5584.jpg?t=1291021282
Mee Ketam siap dihidang, ada seketul kepingan tuna yang diperap dengan sos teppanyaki & digoreng, tak letak pun tak pe...saja je sebagai starter
http://i191.photobucket.com/albums/z94/prosperx/SeleraDapur/meeRADIX.jpg?t=1291021282
Mee Kuning Kering Radix HPA

No comments:

Post a Comment

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...