Saturday, December 3, 2011

Kuih Getas

Kuih tradisional, ada macam-macam nama, kuih getas/amplang/kemplang, itu ler kuihnya buat pun senang rasa pun sedap. Selalu beli kuih ni kat kantin sekolah, zaman tu 20sen sekeping sebesar separuh tapak tangan.

Sumber: kay730601
Bahannya
3 cawan tepung pulut
1 cawan tepung gandum
1 cawan kelapa parut (isi putih)
1 sudu kecil garam
1 cawan air
1/2 cawan gula + 4 sudu besar air untuk menyira
minyak untuk menggoreng

Cara membuatnya
1. Satukan tepung pulut, tepung gandum, garam & kelapa parut
2. Tuang air sedikit demi sedikit sehingga adunan boleh dikepal dan tidak melekat
3. Bentukkan adunan ikut suka - biasanya lonjong dan leper
4. Goreng dengan minyak penuh dan api sederhana
5. Angkat dan toskan, kemudian sira dengan gula (masak gula + air dengan api kecil hingga berbuih-buih, masukkan kuih yang telah digoreng dan cepat-cepat sira, gula akan mengering dan melekat dengan cepat)

budak-budak suka ler sebab gula berkerak-kerak tu...:)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...