Bahan untuk paste Char Kuew Teow
200g udang
250ml air
4 ulas bawang putih (diketuk)
6 sudu besar sos tiram
3 sudu kecil kicap pekat (saya tak letak-tak de stok)
3 sudu besar kicap manis
2 sudu besar kicap Char Kuey Toew (saya tambah)
1 sudu kecil petis
2 sudu besar pati ikan bilis/udang (saya tak letak)
garam & gula secukup rasa
Bahan untuk mi
1 paket kuey toew
2 sudu besar cili boh (lebihkan jika suka pedas)
kucai
taugeh
udang/sotong/kerang
2 biji telur
3 sudu besar minyak masak
Cara membuatnya
1. Rebus udang, bila udang masak angkat udang dan masukkan semua bahan untuk paste char kuey teow (kecuali udang) dan rebus hingga pekat
2. Panaskan minyak dalam kuali, tumis cili boh hingga berbau harum. Tambahkan paste char kuey teow 3-4 sudu besar atau secukupnya (lebih boleh simpan) dan secawan air (char kuey teow ni berkuah sikit), masak hingga mendidih.
3. Masukkan kuey teow, udang/sotong/kerang, kucai & taugeh, dan telur.
4. Masak sebentar sambil dikacau agar telur rata dan kuah memekat sedikit
5. Hidangkan panas-panas
![]() |
nyum nyum sedapnya..... |
Mana nk dpt kicap char kuey teow?
ReplyDeleteDulu saya beli online dari akak Maziah Aziema (boleh cari nama ni di FB)atau sms saja 013-4341023. Saya rasa sesetengah kedai runcit melayu ada jual, ataupun kalau ada expo produk tempatan biasa ada diperkenalkan. Di utara mungkin senang dapat kicap ni, kalau tak de pun tak jejas rasa masakan
Deletenak tumpang jwb. kalau kat utara (esp kedah) boleh try sos OTAKU utk buat char kue teow. byk jual kat R n R Gurun. kat kedai runcit pun byk
ReplyDeletenama dia pelik sket tapi mmg buatan Muslim. cubalah. ada 2 size
ReplyDeletecuba try pati kicap ckt maiza murah dan sedap 1 botol rm10 boleh dapat 30 pinggan 0133635670
ReplyDeleteAda stok lg x maiza.. area mana ni? Area seremban ada x
ReplyDelete