Wednesday, November 3, 2010

Pisang Keju

Pisang Keju ni first time makan masa kami melancong ke Bandung 2 tahun lepas. Sedapnyaaa....Pernah juga beli di Pulau Karimun, lain pula gayanya. Lain peniaga lain versi Pisang Keju, ada yang pisang tu digoreng salut tepung rangup, ada yg goreng tanpa tepung, ada yang macam salai atas kuali je, ikutlah selera masing-masing.

Bahan-bahannya
1 sudu kecil minyak masak/mentega/marjerin
3-4 biji pisang yang dah boleh terus dimakan (saya guna pisang berangan)
Parutan keju cheddar
Chocolate Syrup (saya guna Hershey's)

Panaskan kuali leper dengan api yang kecil, cairkan mentega, susun pisang yang sudah dibelah memanjang. Masak sehingga layu atau berwarna kuning keemasan kedua-dua belah. Angkat dan parut keju ke atas pisang, hias dengan Chocolate Syrup & Chocolate Rice.

http://i191.photobucket.com/albums/z94/prosperx/SeleraDapur/DSCN5507.jpg http://i191.photobucket.com/albums/z94/prosperx/SeleraDapur/DSCN5508.jpg?t=1288781013
 Pisang Keju kali ini Mr Hubby yang masak :)


Hari ni kebetulan lalu kedai masakan Minang, dulu selalu beli lauk-pauk di sini bila jemput anak balik dari taska. Warung Minang ni di simpang empat yang ada traffic light dari Bukit Rahman Putra menuju ke Kundang & Kuang. Dari BRP (Bukit Rahman Putra) warungnya sebelah kanan. Anak-anak paling suka ayam goreng yang ada banyak rempah macam serunding. Kami pula suka sangat Sambal Minang. Lauk-lauk kat situ hampir semua menggunakan santan...berlemak...tu yang sodap tu!

http://i191.photobucket.com/albums/z94/prosperx/SeleraDapur/DSCN5513.jpg?t=1288953284

http://i191.photobucket.com/albums/z94/prosperx/SeleraDapur/DSCN5514.jpg?t=1288953813
Masak lemak Rebung & Terung Blimbi

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...