Resepi asal doh piza klik sini
- 1 paket dry yeast (mauripan)
- 1 sudu kecil madu
- 1 cawan air suam
- 3 cawan tepung roti
- 1 sudu kecil garam
- 1 sudu besar minyak zaitun
- piza sauce (ready made)
- Sos Thai Mae Pranom
- Crab Stick (celur sekejap)
- Kepingan nenas dalam tin
- Otak-otak frozen ready made (kukus 15 minit terlebih dahulu)
- Mozarella Cheese
- Larutkan yeast + madu dengan 1/4 cawan air suam, ketepikan
- Adunkan tepung roti, garam, minyak zaitun, campuran yeast dengan lebihan air suam tadi
- Uli hingga menjadi doh lembut & tidak melekat pada jari
- Tutup doh dengan kain bersih & lembap, biarkan di tempat yang sejuk selama 2 jam
- Bahagikan doh kepada 4 bahagian (untuk piza yang agak tebal, kalau nak nipis lagi bahagikan kepada 6-8 bahagian)
- Uli lagi doh kecil selama seminit setiap satu bahagian
- Tutup lagi dengan kain lembap selama 1 jam
- Canaikan atas dulang pembakar (seeloknya saiz 8 inci) yang telah disapu dengan sedikit minyak zaitun
- Panaskan ketuhar 250C
- Sapu bahagian atas doh yang telah dicanai dengan sos piza & sos thai, susun crab sticks & nenas, akhir sekali penuhkan ruangan kosong dengan inti otak-otak. Dah penuh baru tabur cheese atasnya
- Bakar selama 10-12 minit
- Hidangkan & makan panas-panas!
Chicken & Beef Pepperoni Pizza for the kidz
No comments:
Post a Comment