Sunday, August 12, 2012

Tomyam Pok Tek Extravaganza

Ini menu utama iftar 21 Ramadhan. Tomyam Pok Tek ni bezanya sebab ada tambahan santan. Sedap tau semua rasa ada - masam, manis, masin & lemak. Bulan puasa tahun ni dah 2 kali masak menu ni. Yang jadi extavaganza tu sebab ada lobster - susah nak dapat dengan harga yang murah!

Bahan-bahan

5 ekor lobster (optional)
3 ekor ketam
12 ekor udang harimau
1 labu bawang besar (dihiris kasar)
3 ulas bawang putih (hiris atau ketuk je pun boleh)
1 inci halia (diketuk)
1 inci lengkuas (diketuk)
2 batang serai - dititik
Jagung muda
kobis bunga
1 batang lobak merah
1 biji capsicum
6 biji white button mushroom
beberapa biji tomato kecil
5 helai daun limau purut
1 biji limau nipis (diperah jusnya)
Cili padi (kalau tak suka pedas tak payah pun ok)
2 kiub pati tomyam
1 tin kecil tomato puri
1 kotak kecil santan
2 cawan air
Garam secukup rasa

Cara memasak
1. Didihkan air dalam periuk, masukkan tomato puri, kiub pati tomyam, serai, lengkuas, halia biarkan bahan-bahan sebati sehingga naik bau (lebih kurang 10-15 minit)
2. Masukkan lobster & daun limau purut - hingga lobster separa masak
3. Masukkan ketam, lobak merah & jagung muda- hingga ketam separa masak
4. Kemudian masukkan udang harimau, kobis bunga dan tomato
5. Akhi sekali baru masukkan santan
6. Perisakan dengan garam gula dan perahan limau nipis

alhamdulillah....sedap sampai habis kuah dihirup

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...