Bahan-bahan
5 ekor lobster (optional)
3 ekor ketam
12 ekor udang harimau
1 labu bawang besar (dihiris kasar)
3 ulas bawang putih (hiris atau ketuk je pun boleh)
1 inci halia (diketuk)
1 inci lengkuas (diketuk)
2 batang serai - dititik
Jagung muda
kobis bunga
1 batang lobak merah
1 biji capsicum
6 biji white button mushroom
beberapa biji tomato kecil
5 helai daun limau purut
1 biji limau nipis (diperah jusnya)
Cili padi (kalau tak suka pedas tak payah pun ok)
2 kiub pati tomyam
1 tin kecil tomato puri
1 kotak kecil santan
2 cawan air
Garam secukup rasa
Cara memasak
1. Didihkan air dalam periuk, masukkan tomato puri, kiub pati tomyam, serai, lengkuas, halia biarkan bahan-bahan sebati sehingga naik bau (lebih kurang 10-15 minit)
2. Masukkan lobster & daun limau purut - hingga lobster separa masak
3. Masukkan ketam, lobak merah & jagung muda- hingga ketam separa masak
4. Kemudian masukkan udang harimau, kobis bunga dan tomato
5. Akhi sekali baru masukkan santan
6. Perisakan dengan garam gula dan perahan limau nipis
![]() |
alhamdulillah....sedap sampai habis kuah dihirup |
No comments:
Post a Comment