Thursday, September 6, 2012

Kuih Siput Rangup

Teringin sangat nak buat, bukannya teringin nak makan......hehehe macam-macam kan? Memang rangup dan sedap kuih siput resepi dari Cendana Kasih ni. Jom buat kuih siput!

Bahan-bahan
100g mentega
2 cawan tepung gandum

Bahan untuk dikisar
1 sudu besar cili kisar Puteri
2 tangkai daun kari
1/2 biji telur
1 sudu teh jintan manis
10g udang kering (lagi banyak lagi sedap)
2 biji bawang kecil
1 cawan air
garam, gula secukup rasa

Cara membuatnya
1. Gaul mentega dengan tepung hingga jadi macam serbuk roti
2. Masukkan bahan kisar ke dalam adunan tepung
3. Tambahkan garam dan gula ikut rasa masing-masing
4. Uli hingga sebati - kalau masih melekat tambah tepung lagi hingga adunan tidak melekit (adunan memang lembik sedikit sebab itu menjadikannya rangup)
5. Lenyek atas acuan kuih siput kecil-kecil
6. Goreng dalam minyak penuh hingga kekuningan, goreng dengan 2-3 tangkai daun kari.

patut laa namanya kuih siput, membuatnya perlahan macam siput, makannya sekejapnya habiss ;))


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...