Tuesday, November 2, 2010

Mussel Gratin

Ahad lepas first time kitaorang cuba masakan Itali ni, ok juga, tak lah susah sangat nak buat, biasanya kupang direbus dengan daun kunyit makan cecah dengan sos cili ataupun buat sambal tumis kupang. Kali ni cuba yang lain sikit.

http://i191.photobucket.com/albums/z94/prosperx/SeleraDapur/musselGratin2.jpg?t=1288702273
1.Bersihkan mussel (kupang)
2.Kukus selama 5 minit atau sehingga kulit kupang terbuka, toskan air berlebihan
3.Buangkan kulit bahagian atas & biarkan kulit yang mana kupang tu melekat
4.Susun dalam loyang pembakar

http://i191.photobucket.com/albums/z94/prosperx/SeleraDapur/musselGratin3.jpg?t=1288697025
5. Sementara itu satukan semua bahan untuk topping atas mussel
6. Sapu rata atas setiap kupang
7. Panaskan oven 150C, bakar selama 3-4 minit, jangan terlalu lama nanti kupang jadi liat

Bahan-bahan resepi asal 

1 kg kupang
1 sudu besar mentega
1 sudu besar minyak zaitun
3 sudu besar parmesan cheese (saya guna parmesan dgn cheddar sebab stok parmesan sikit)
2 sudu besar daun ketumbar dipotong halus
2 ulas bawang putih dicincang halus
garam & sebuk lada hitam secukupnya

Beginilah hasilnya. Selamat Mencuba!

http://i191.photobucket.com/albums/z94/prosperx/SeleraDapur/musselGratin.jpg?t=1288697025
Kami gandingkan dengan Ranchero Pasta Bake,
ikut resepi dibelakang packaging San Remo Macaroni Cheese

Ranchero Pasta Bake

Bahan-bahan Macaroni Cheese (lapisan atas)
1 paket San Remo Macaroni Cheese
310ml air
125ml susu rendah lemak
1 sudu kecil mentega

Didihkan air, masukkan semua bahan dan kacau rata, masak selama 7 minit atau sehingga lembut macaroni

Bahan-bahan (lapisan bawah)
500g daging kisar
2/3 cawan sos taco
1/4 cawan air
400g kidney beans dalam tin
1 sudu besar minyak untuk menumis
Parutan keju cheddar secukupnya

*Sos taco boleh dibeli ready made atau buat sendiri resepi di sini
Pada asasnya menggunakan tomato, bawang besar, serbuk cili, jintan & bawang putih
 
Panaskan minyak, masukkan daging kisar dan masak sehingga kekuningan. Tambahkan sos taco, air, dan kidney beans. Kacau rata sehingga masak. Kemudian masukkan & ratakan ke dalam loyang pembakar. Lapisan atas Ranchero Pasta ialah Macaroni Cheese tadi. Hiaskan dengan cheddar cheese yang telah diparut. Bakar dalam oven yang sudah dipanaskan 200C selama 10 minit.
http://i191.photobucket.com/albums/z94/prosperx/SeleraDapur/CheeseMacoroni.jpg?t=1288703022 http://i191.photobucket.com/albums/z94/prosperx/SeleraDapur/DSCN5495.jpg?t=1288703815
http://i191.photobucket.com/albums/z94/prosperx/SeleraDapur/DSCN5506-1.jpg?t=1288703882
Macam ni lah San Remo tu tapi tulis Macaroni Cheese

5 comments:

  1. Replies
    1. sekali sekala tukar selera western mmg sedap :)

      Delete
  2. Teringin nak buat, teringin nak makan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. buat le Cwynire senang je cuma kupang kat sini mahal, kalau gi Muar jual tepi jalan murah je :)

      Delete
  3. sedapnyrrr
    lain dari yang lain
    saya amik ye resepi ni
    tq sis :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...