Tuesday, December 14, 2010

Basil & Tomato Spaghetti

Spaghetti yang sangat simple. Semasa di Nagasaki dulu saya selalu ke Restoran Italian Tomato. Cuma ada 2 menu yang boleh dimakan - Basil & Tomato Spaghetti dan Ebi (udang) Cream Spaghetti, di antara 2 ni pula Basil & Tomato lebih murah, 900yen sepinggan belum masuk tax lagi yang mana kalau convert dah RM30, poket student la katakan...Bila balik ke Malaysia jumpa Italian Tomato di Jusco One Utama (old wing) tapi cuma sekejap aje lepas tu dah tutup, sempat juga saya introduce restoran tu pada hubby, tapi menu ni tak ada. Olehkerana suami memang suka western food jadi kami cuba buat sendiri berdasarkan nama menu. Adakalanya kami serve tetamu spaghetti ni, ramai pula yang suka, siap minta resepi...terasa malu la pulak sebab tersangatlah simple nya :) Dalam rancangan Jamie Oliver pun ada macam ni juga, dia guna fresh basil

1/2 paket spaghetti
3 ulas bawang putih dicincang halus
5 sudu besar minyak zaitun
2 biji tomato didadu
1 sudu kecil daun basil kering
garam secukup rasa
1/2 kg mussels (kupang) - optional (kalau tak letak kupang jadilah vegetarian menu)

Caranya
1. Rebus spaghetti dalam air mendidih dengan garam & sedikit minyak zaitun untuk mengelakkan spaghetti dari melekat. Apabila masak toskan.
2. Tumis bawang putih dengan minyak zaitun sehingga naik bau, masukkan tomato biar seketika agak-agak tomato layu.
3. Masukkan daun basil & garam, gaul rata
4. Masukkan mussels (kupang) yang telah dikukus terlebih dahulu
5. Akhir sekali masukkan spaghetti
6. Tambahkan garam jika perlu
http://i191.photobucket.com/albums/z94/prosperx/SeleraDapur/DSCN5592.jpg?t=1292306378
http://i191.photobucket.com/albums/z94/prosperx/SeleraDapur/DSCN5594.jpg?t=1292306378
Saja masukkan kupang memandangkan hari tu balik Muar lalu di Ayer Keroh geram tengok kupang fresh jual tepi jalan

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...