Saturday, April 28, 2012

Butter Chicken

Salah satu menu kegemaran anak-anak. Dulu ada satu kopitiam di sini namanya Kopitiam Pak Ramlee, selalu sangat order Butter Chicken, sejak Pak Ramlee tutup jarang dapat makan menu ni di restoran masakan cina. Sekarang tak perlu lagi, masaknya pun tak susah, ringkas, mudah & cepat!

Sumber: Caffeinedoll

Bahan untuk perap
250g ayam boneless
1 sudu kecil garam
1/20sudu kecil gula
1 sudu kecil serbuk kari ayam
1 sudu besar tepung
1 biji telur

Bahan menumis
2 sudu besar mentega
1 biji cili merah (saya tak letak)
2 biji cili padi (saya guna 1 merah, 1 hijau)
1-2 tangkai daun kari segar
1/4 cawan heavy cream (susu cair abisss)
1/4 cawan air suam
1 sudu besar gula
secubit pati ayam
secubit garam & lada sulah secukup rasa

Cara membuatnya
1. Perap ayam minima 1 jam
2. Panaskan kuali, cairkan mentega
3. Tumis cili merah, cili padi dan daun kari hingga naik bau
4. Tuangkan cream + air / susu cair dan diikuti bahan-bahan lain
5. Masak hingga kuah agak memekat dan sesuaikan rasa
6. Hidang dengan nasi panas dan sayur yang dicelur seperti sawi cina/buncis/asparagus dll

anak-anak cakap - "sedap sangat lah!"
* ada tertinggal step...sebelum tumis daun kari step no.3, kita goreng ayam dengan butter sampai masak, kemudian baru tumiskan daun kari....maaf ya...lama tak update blog....

3 comments:

  1. ayam tu buat apa selain perap untuk 1jam?

    ReplyDelete
    Replies
    1. maaf ya tertinggal step, saya dah update di atas

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...