Semalam masak Kari Kambing & Aloo Gobi. Suka sangat la makan aloo gobi, ratah begitu aje pun ok. Kalau di restoran semangkuk je dah RM7-8. Kedai mamak dekat sini dulu ada jual Puri & kuah. Kuah puri tu macam aloo gobi juga rasanya, syok betul makan tapi sejak tukang masak sudah balik negeri dah tak de jual lagi daa...:( kenalah explore masak sendiri.
Resepi Aloo Gobi tu dapat kat sini
Saya dah modify sikit jadi macam di bawah
2 biji kentang saiz sederhana
2 biji tomato
cauliflower/kobis bunga lebih kurang sama banyak dengan kentang
3 biji cili api
5 sudu besar minyak masak
1 biji bawang besar (yang warna kuning)
2 biji bawang putih
2 cm halia diparut (saya tumbuk lumat)
1 sudu kecil serbuk jintan
2 sudu kecil serbuk kunyit
2 sudu kecil garam masala
garam & sebuk lada putih secukup rasa
daun ketumbar
1 cawan air/secukupnya
1. Potong dadu kentang, tomato, bawang besar, bawang putih
2. Tumiskan bawang besar & serbuk jintan sehingga bawang layu, jangan sampai garing
(camana nak tranlate melayu kalo omputeh kata 'become creamy' ?...)
3. Masukkan serbuk kunyit, garam, cili api, bawang putih & halia
4. Masukkan kentang dan air secukupnya untuk melembutkan kentang
5. Apabila kentang hampir lembut/separuh lembut masukkan kobis bunga - masak hingga lembut kedua-duanya
6. Masukkan tomato & daun ketumbar
7. Akhir sekali masukkan garam masala & garam sekiranya perlu
8. Gaul rata, masak sehingga air lebihan kering - angkat & hidang
Selamat Mencuba!
Gambar blurr la pulak ...
Kari Kambing & Rebung
No comments:
Post a Comment