Saturday, December 31, 2011

Lemon Almond Cake

Pagi-pagi lagi dah buat kek ni cadang nak bawa ke rumah adik untuk kenduri doa kesyukuran, malangnya kereta problem tak dapat ke sana. Jauh you... Sungai Buloh - Skudai...apa-apa hal problem lagi susah. Nampaknya kami sekeluarga je lah yg makan kek ni. Resepi saya adaptasi dari sini

Bahan-bahan
4 biji telur size A
150g gula castor
100g tepung gandum
1 sudu teh baking powder
120g serbuk badam
2 biji lemon -  stok ada 1 biji je (parut kulitnya dan perah jusnya)
100g mentega (dicairkan)
2 sudu besar air masak
Kepingan badam secukupnya

*untuk peringatan sendiri - gunakan parutan 2 biji lemon, 1 je kurang rasa lemon :)

Cara membuatnya
1. Ayak tepung dan baking powder - ketepikan
2. Cairkan mentega - sejukkan jangan sampai beku semula
3. Isi air panas ke dalam sebuah bekas, kemudian letakkan mangkuk lain di atasnya (macam nak mengukus) untuk memutarkan telur dan gula hingga kembang, halus dan bertanduk
4. Masukkan tepung, serbuk badam, parutan kulit lemon dan jus lemon juga air masak, kaup balik adunan sehingga sebati
5. Tuangkan mentega cair, gaul sebati
6. Tuangkan adunan ke dalam loyang pembakar 9 inci (seeloknya 8 inci) yang sudah dilenser dengan mentega.
7. Tabur kepingan badam di atasnya
8. Bakar pada suhu 150C  selama 30-40 minit dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...