Tuesday, December 20, 2011

Strawberry Scones

Sejuk Cameron Highland tu masih terasa dimusim hujan sekarang ni...ekekeke. Stok strawberry pun masih ada lagi sikit boleh cuba buat scone. Scone ni sedap dimakan panas-panas, dah sejuk kurang ummph sikit. Puas geledah google cari resepi moist strawberry scones, akhirnya saya pilih untuk cuba resepi dari sini

Bahannya
1 biji telur
1/4 cawan heavy cream
1/4 cawan yogurt
1 sudu kecil vanila extract

2 cawan tepung gandum
1/3 cawan gula castor
2 sudu kecil baking powder
1/4 sudu kecil garam
150g mentega dipotong kiub lebih kurang 1cm

1/2 cawan strawberry segar dipotong dadu

Cara membuatnya
1. Putar atau pukul dengan hand whisk telur, cream, yogurt dan vanila extract, ketepikan
2. Ayak tepung + baking powder + garam. Campurkan gula & gaul sebati. Masukkan mentega dan ramas dengan hujung-hujung jari atau guna 2 pisau untuk menggaul tepung dan mentega.
3. Buat lubang ditengah mangkuk berisi tepung tadi dan tuangkan adunan cream + yogurt, adun sebati tetapi  jangan terlebih adun
4. Masukkan strawberry perlahan-lahan supaya strawberry tak hancur
5. Ceduk adunan dalam acuan muffin yang telah disapu dengan mentega
6. Bakar dalam oven yang telah dipanskan terlebih dahulu pada suhu 150C selama 30minit
7. Hidang dengan jem kegemaran anda dan whipped cream, kalau suka boleh sapu mentega lagi...makan panas-panas sedap!



ni yang kami makan masa di Cameron Highland tu hari...:)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...