Wednesday, December 28, 2011

Bingka Cheese Berlauk

Cheese??? Ermm orang kat rumah ni memang hantu cheese, tapi yang payahnya bila ada sayur mulalah terkuis-kuis macam ayam, semua sayur ditolak tepi....aishhh budak-budak memang camtu kan? Resepi dari blog Home Sweet Home Puan Ummi. Terima Kasih kerana berkongsi resepi yang enak dan mengenyangkan! Agak-agaknya boleh buat menu diet tak? :)

Bahannya
1 cawan tepung gandum
3 sudu  besar tepung jagung
2 biji telur
1 sudu kecil garam halus
1 kotak santan Kara + 2 cawan air
2 sudu besar parutan Cheddar Cheese

1.Campur semua bahan kecuali cheese, kacau rata dan tapis.
2.Tuang adunan ke dalam loyang pembakar yang telah disapu dengan marjerin/mentega/minyak sayuran
3. Tabur cheddar cheese di atas adunan
4. Bakar pada suhu 170C selama 20minit (oven mestilah sudah dipanaskan terlebih dahulu)

Bahan untuk Inti
200g daging kisar
1 biji kentang - potong dadu (Puan Ummi guna 2 biji)
1 labu bawang besar - potong dadu
1 biji lobak merah - dihiris
2 sudu besar rempah kari daging
1 biji cili merah - dihiris
5 tangkai daun sup - dihiris
daun bawang (tak letak, tak de stok di rumah)
Minyak masak untuk menumis
Garam secukup rasa

1. Tumis bawang besar hingga naik bau, masukkan daging, diikuti dengan kentang.
2. Masukkan rempah kari.
3. Bila kentang separa empuk, masukkan lobak merah & garam, tumis hingga masak
4. Toskan minyak berlebihan, taburkan inti atas bingka bersama sebahagian bahan hirisan - cili, daun sup & daun bawang
5. Sambung bakar lagi selama 30 minit
6. Potong dan hidangkan dengan sebahagian lagi bahan hirisan

nyum nyum......

saya guna loyang 7 x 7 inch sedang elok je penuh & mampat, kalau guna 2 biji kentang tak muat rasanya

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...