Thursday, December 15, 2011

Sambal Tumis Petai Musafir

2 hari lepas baru balik dari Cameron Highland, hari-hari hujan di sana, sejuukknya. On the way ke tempat penginapan hubby singgah beli petai. Kami menyewa sebuah apartment, selesa sangat tempatnya, tambah pula tuan rumah sediakan peralatan dan bahan untuk memasak, dapat la masak nasi lemak ala-ala orang ber'camping' esoknya.

Bahannya
40 tangkai cili kering (buang biji & rendam)
2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 sudu besar asam jawa + secawan air
minyak untuk menumis
garam, gula
1/2 kiub ikan bilis
Petai

Caranya
1. Kisar cili kering, bawang besar & bawang putih
2. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga naik bau, masukkan air asam jawa
3. Biar tumisan dengan api sederhana hingga pecah minyak dan boleh tumis lebih lama lagi untuk kurangkan rasa pedas
4. Masukkan petai
5. Masukkan kiub ikan bilis, garam & gula secukup rasa


Nasi Lemak asal boleh....tak ada santan jadi kami ganti dengan minyak sayuran

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...