Thursday, December 8, 2011

Magnolia's Raspberry Cream Cheese Buns

Resepi ni dari buku Magnolia Bakery Cookbook yang telah dikongsi oleh Tia dalam blog comelnya 'buttercreambarbie.com' . Magnolia Bakery dikatakan terkenal dengan pelbagai dessert yang sedap dan fresh di New York City. Alahai bertuahnya badan kalau dapat sampai sana...ntah bila lah tu...Buns ni memang sedap, lembut dan tidak terlalu manis dan rasa keju yang sederhana.

Bahannya
250g cream cheese
125g mentega
1 3/4 cawan tepung gandum
1 cawan gula castor
2 biji telur
1 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil baking soda
1/4 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil vanila extract
1/4 cawan susu segar
raspberry filling secukupnya

Cara membuatnya
1. Putar cream cheese, metega dan gula hingga kembang dan warna adunan menjadi pucat
2. Masukkan telur satu persatu dan putar lagi hingga sebati, masukkan juga ekstrak vanila
3. Ayak tepung, baking powder, baking soda dan garam dan ketepikan
4. Masukkan tepung berselang-seli dengan susu ke dalam adunan mentega (mula dan akhir dengan tepung - tepung-susu-tepung-susu-tepung), adun sebati
5. Ceduk adunan ke dalam mangkuk kertas dengan raspberry sebagai inti
6. Bakar dengan suhu 150C selama 25-30 minit

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...