Bahannya
100ml air
45g mentega
60g tepung gandum (diayak)
2 biji telur
Cara membuatnya
1. Potong kecil-kecil mentega
2. Pukul telur dengan hand whisk atau mixer
3. Panaskan metega dan air dengan api sederhana sehingga mentega larut
4. Angkat dari api dan masukkan tepung gandum, kacau dengan cepat
5. Panaskan atas api semula adunan tadi hingga lapisan nipis terbentuk pada periuk
6. Angkat periuk dan masukkan adunan ke dalam bekas telur tadi, putar dengan mixer hingga sebati
7. Masukkan adunan ke dalam piping bag dan picit atas dulang pembakar yang telah dilenser dengan mentega terlebih dahulu
8. Tekan bahagian atas yang bertanduk untuk mendapatkan puff yang cantik
9. Spray permukaan puff
10. Bakar pada suhu 180C selama 15minit, kemudian turunkan suhu 150C selama 25 minit atau sehingga masak
Bahan untuk cream kastad
Sumber: Honey
1 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar tepung jagung
200ml susu segar
4 sudu besar gula
1 biji telur
1 sudu besar mentega
Cara membuat cream kastad
1. Campurkan semua bahan, masak atas api sederhana
2. Kacau dengan whisk selalu agar cream tidak berketul
3. Masak hingga meletup-letup
4. Angkat dari api dan campurkan mentega, kacau sebati
5. Biarkan sejuk dan bolehlah diisi di tengah-tengah puff
nyummy! |
Emmmm...sedapnya...bestnya kalau dapat sekrtul dua ni...makan2 sambil tgk tv...fuhhh...sedapnya...:)
ReplyDeletememang cedap cik cek....;)
ReplyDelete