Friday, November 11, 2011

Yogurt Choc Chip Muffin

Ramai yang ambil kesempatan tarikh hari ini untuk dijadikan kenangan hidup. Selamat hari bahagia untuk semua! Tiap tahun pun kami sekeluarga celebrate tarikh ni, tapi tahun ni celebrate special sikit. Mujur ada resepi simple tapi sedap, dah pernah buat - kali ni versi chocolate chip pula.

Bahannya
120g tepung gandum
70g gula kastor
1 sudu kecil baking soda
1/4 sudu kecil garam
150g plain yogurt
1 biji telur
50g mentega
1 sudu kecil esen vanila
1/4 cawan choc chip

* saya buat 5 adunan dapat 45 biji cupcake saiz sederhana (anggaran 50-55g setiap satu) 

Caranya
1. Satukan bahan kering dan ayak bersama
2. Cairkan butter atas api kecil. Angkat dan sejukkan (jangan sampai beku balik)
3. Masukkan telur & pukul sedikit hingga sebati, masukkan yogurt dan kacau lagi
4. Tuangkan adunan basah ke dalam adunan kering
5. Adun sebati baru masukkan choc chip.
6. Ceduk ke dalam mangkuk kertas, saya sukat 50-55g setiap satu supaya ada ruang untuk frosting
7. Bakar 150C sehingga masak
8. Sejukkan baru sapu icing

Buttercream Frosting/Icing
resepi asal

Bahannya

250g mentega
250g vegetable shortening
900g gula icing (diayak)
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil esen vanila
1 sudu besar meringue powder
120-180g whipping cream

Caranya
1. Putar mentega dengan shortening hingga lembut
2. Masukkan gula sedikit demi sedikit, meringue powder - putar lagi
3. Masukkan garam, esen vanila
4. Akhir sekali baru masukkan whipping cream sedikit demi sedikit. Anggaran whipping cream antara 120-180g bergantung kepada consistency yang dikehendaki




Happy Birthday Hannah!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...