Bahannya
120g tepung gandum
70g gula kastor
1 sudu kecil baking soda
1/4 sudu kecil garam
150g plain yogurt
1 biji telur
50g mentega
1 sudu kecil esen vanila
1/4 cawan choc chip
* saya buat 5 adunan dapat 45 biji cupcake saiz sederhana (anggaran 50-55g setiap satu)
Caranya
1. Satukan bahan kering dan ayak bersama
2. Cairkan butter atas api kecil. Angkat dan sejukkan (jangan sampai beku balik)
3. Masukkan telur & pukul sedikit hingga sebati, masukkan yogurt dan kacau lagi
4. Tuangkan adunan basah ke dalam adunan kering
5. Adun sebati baru masukkan choc chip.
6. Ceduk ke dalam mangkuk kertas, saya sukat 50-55g setiap satu supaya ada ruang untuk frosting
7. Bakar 150C sehingga masak
8. Sejukkan baru sapu icing
Buttercream Frosting/Icing
resepi asal
Bahannya
250g mentega
250g vegetable shortening
900g gula icing (diayak)
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil esen vanila
1 sudu besar meringue powder
120-180g whipping cream
Caranya
1. Putar mentega dengan shortening hingga lembut
2. Masukkan gula sedikit demi sedikit, meringue powder - putar lagi
3. Masukkan garam, esen vanila
4. Akhir sekali baru masukkan whipping cream sedikit demi sedikit. Anggaran whipping cream antara 120-180g bergantung kepada consistency yang dikehendaki
Happy Birthday Hannah!
No comments:
Post a Comment