Sunday, November 20, 2011

Blueberry Cheese Tart

hCheese + Blueberry memang kombinasi yang terbaeekk!!! Kali ni cuba buat shell sendiri selalunya beli yang dah siap je, mula-mula susah juga nak buat ya...20biji yang pertama memang buruk jadinya...lepas tu baru ok sikit...

Resepi ceduk dari sini

Bahan untuk shell
290g tepung gandum
170g mentega
50g gula icing
1 biji kuning telur
1 sudu kecil esen vanila

Cara membuat shell
Adun semua bahan hingga menjadi doh. Simpan doh ke dalam peti sejuk semalaman. 1 adunan tu saya dapat 60 biji shell saiz yang paling kecil. Buat bulat-bulat dulu baru terap ke acuan. Bakar 150C selama 20minit, biarkan sejuk baru isikan filling blueberry

Bahan & Cara membuat cheese tart
250g cream cheese
50g gula castor
1 biji telur
1 sudu teh perahan lemon

Putar cream cheese dan gula hingga sebati dan creamy, masukkan telur dan jus lemon. Isikan ke dalam piping bag supaya mudah mengisi cheese ke dalam shell. Hias dengan lorekan yang disukai dan bakar selama 5-10 minit pada suhu 150C


simpan dalam peti sejuk sebentar baru makan!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...