Wednesday, November 2, 2011

Texas Chocolate Sheet Cake

Banyak blog review kek ni sedap dan senang nak buat. Pelbagai nama diberikan pada kek ini tapi asal-asal itu lah namanya kerana bentuknya dan kenapa Texas? lom habis kaji lagi barangkali popular dan asal dari sana, boleh tgk review kat sini (easy to bake, hard to resist) , atau search Texas Sheet Cake. Saya ikut resepi di sini cuma pecan saya gantikan almond. Seperti biasa saya buat separuh adunan je dari resepi asal

Bahan & Cara membuat kek
A
1 cawan tepung gandum
1 cawan gula halus
1/8 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil baking soda (ayak 4 bahan ini dan ketepikan)

B
2 sudu besar serbuk koko
125g mentega
1/2 cawan air panas
* cairkan mentega, masukkan koko, kacau sebati, kemudian baru tuang air panas, biar 30saat atas api kecil, baru diangkat dan biar seketika. Sementara itu sediakan adunan C

C
1/4 cawan yogurt/buttermilk
1 biji telur
1/2 sudu kecil esen vanila

sedikit kepingan badam untuk hiasan

* pukul telur hingga sedikit kembang, masukkan yogurt dan esen vanila, pukul lagi sehingga sebati, ketepikan
* Masukkan bahan B ke dalam bahan A, gaul rata dan barulah masukkan bahan C. Gaul rata semuanya.
* Tuang dalam acuan 12 x 9 inci yang telah dilapik baking paper & digris dengan mentega
* Hiaskan dengan kepingan almond atas kek
* Bakar selama 20-30minit pada suhu 150C (masa dan suhu tergantung pada oven masing-masing)
* Sementara kek dalam oven, sediakan bahan frosting.

Bahan untuk frosting
100g mentega
2 sudu besar serbuk koko
3/4 cawan gula halus
1/2 sudu teh esen vanila
1/4 cawan badam cincang

* sangai (goreng tanpa minyak) badam cincang hingga garing, ketepikan
* cairkan mentega atas api kecil, masukkan koko kacau sebati, masukkan esen vanila dan akhir sekali masukkan gula, kacau hingga gula larut sepenuhnya dan angkat, biarkan sejuk. Sambil itu kacau selalu adunan sehingga sejuk dan pekat baru masukkan badam cincang
* tuang frosting ke atas kek yang telah sejuk, ratakan dan boleh terus dihidangkan atau simpan dalam peti sejuk sebentar baru dihidangkan

sebelum tuang frosting
semua ready untuk disatukan
dah siaaapp... sedap sampai tak sedar dah makan banyak potong! memang tepatlah 'easy to bake & hard to resist'! try lah! :)
                                              

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...