Friday, November 25, 2011

Kuih BOM!

Sedapkan kuih ni? Kalau tak ikut petua memang boleh meletup! :)
Saya ikut resepi di sini

Bahan untuk doh
1 cawan tepung pulut
1 sudu besar tepung gandum
190-200ml air

Bijan secukupnya

Bahan untuk inti
kelapa parut
gula melaka
sedikit garam
air

Caranya
1. Masak inti - campurkan semua bahan dan masak atas api sederhana sehingga gula larut dan inti kering
2. Angkat dan sejukkan inti
3. Gaul tepung pulut, tepung gandum dengan air sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh dan tidak melekat di jari
4. Bahagikan doh menjadi bebola kecil dan isikan inti ditengah-tengah.
5. Golekkan bijan hingga melekat elok keseluruhannya dan terus goreng
6. Goreng dalam minyak penuh dengan api sederhana dan jangan goreng terlalu lama agar kuih tidak meletup

emmm sedapnya...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...