Monday, November 14, 2011

French Macaroon

Akhirnya dapat juga try buat macaroon ni, puashati sangat dengan hasilnya walaupun masih banyak yang perlu diperbaiki teknik membuat. Terima Kasih pada Pn Azlita yang menunjukkan step by step cara membuat macaroon. Walaupun 1st time buat hasilnya bolehlaaa.....ada rasa walau rupa tak seberapa

Bahannya
80g (2 biji) putih telur
65g gula castor

80g serbuk badam
140g gula icing
sedikit pewarna

Caranya
1. Putar putih telur dengan kelajuan maksima hingga bertanduk (meringue)
2. Masukkan gula castor sedikit demi sedikit dan putar lagi
3. Masukkan campuran serbuk badam & gula icing yang telah diayak sedikit demi sedikit dengan kaedah kaup balik hingga sebati. Titikkan pewarna
4. Masukkan dalam piping bag dan paipkan ke atas kertas minyak yang telah dilukis bulatan saiz syiling 20sen, rehatkan selama 30-45 minit
5. Kalau ada gelembung udara, cucuk dengan pencungkil gigi untuk keluarkan udara
6. Bakar suhu rendah 110C selama 15-20 minit
7. Keluarkan macaron yang telah masak dan spray air di belakang kertas minyak biar 2-3 minit untuk mudah menanggalkan macaron tersebut dari kertas minyak. Kertas minyak sekali pakai je tak boleh recycle.
8. Sejukkan atas redai baru sapu filling

Petua membuat macaroon
1. Pilih hari yang sejuk & kering
2. Pastikan semua peralatan kering
3. Telur hendaklah pada suhu bilik (bukan dari peti sejuk)
4. Sediakan semua bahan & peralatan supaya tidak mengganggu & melambatkan proses membuat.
5. Ada beberapa lagi boleh baca di sini
with hazelnut paste filling

macaroon yang sayup2 tu tak jadi...skirtnya senget sebelah...hihihihi

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...