Bahannya
80g (2 biji) putih telur
65g gula castor
80g serbuk badam
140g gula icing
sedikit pewarna
Caranya
1. Putar putih telur dengan kelajuan maksima hingga bertanduk (meringue)
2. Masukkan gula castor sedikit demi sedikit dan putar lagi
3. Masukkan campuran serbuk badam & gula icing yang telah diayak sedikit demi sedikit dengan kaedah kaup balik hingga sebati. Titikkan pewarna
4. Masukkan dalam piping bag dan paipkan ke atas kertas minyak yang telah dilukis bulatan saiz syiling 20sen, rehatkan selama 30-45 minit
5. Kalau ada gelembung udara, cucuk dengan pencungkil gigi untuk keluarkan udara
6. Bakar suhu rendah 110C selama 15-20 minit
7. Keluarkan macaron yang telah masak dan spray air di belakang kertas minyak biar 2-3 minit untuk mudah menanggalkan macaron tersebut dari kertas minyak. Kertas minyak sekali pakai je tak boleh recycle.
8. Sejukkan atas redai baru sapu filling
Petua membuat macaroon
1. Pilih hari yang sejuk & kering
2. Pastikan semua peralatan kering
3. Telur hendaklah pada suhu bilik (bukan dari peti sejuk)
4. Sediakan semua bahan & peralatan supaya tidak mengganggu & melambatkan proses membuat.
5. Ada beberapa lagi boleh baca di sini
with hazelnut paste filling |
macaroon yang sayup2 tu tak jadi...skirtnya senget sebelah...hihihihi |
No comments:
Post a Comment