Tuesday, November 22, 2011

Melt In Mouth Chocolate Cake

Panjang nama kek ni, tapi buatnya simple aje, tak perlu guna mixer, cuma godak-godak pasti jadi :)
Saya memang sukakan yang simple tapi sedap! Thank You Clotilde Dusoulier for sharing this fantastic recipe!

Bahannya
200g mentega
200g dark chocolate
200g gula castor
4 biji telur
1 sudu besar tepung gandum

Caranya
1. Cairkan dark chocolate dan mentega dengan cara double boiler & kacau rata,
2. Alihkan dari pemanas dan masukkan gula, kacau dengan senduk kayu hingga gula larut dan adunan sejuk
3. Bila dah agak sejuk (jangan sampai coklat membeku) pecahkan telur satu persatu, kacau sebati
4. Akhir sekali masukkan tepung, dan bolehlah dituang ke dalam acuan pembakar - saya buat jadi cupcake
5. Bakar pada suhu rendah 150C (bergantung kepada oven masing-masing) selama 30 minit/hingga kek masak

Luar garing dalam lembut!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...