Sumber: zaliana
Olahan: Selera Dapur Kita
Bahan-bahannya
5 biji telur
1 paket santan serbuk 50g dibancuh air dan jadikan 200ml
100ml air
150g gula melaka
30g tepung gandum
secubit garam
daun pandan disiat-siat (saya tak letak)
Cara membuatnya
1. Panaskan oven dan acuan bahulu/muffin
2. Masak gula melaka dengan 100ml air hingga gula larut, tutup api
3. Biarkan suam, baru campurkan santan, telur dan tepung gandum & garam. Kacau sebati
4. Apabila oven dah panas dan acuan juga cukup panas, keluarkan acuan dan lenserkan acuan dengan minyak masak
5. Tuang penuh adunan ke dalam acuan anggaran dalam 1 inci. Kalau acuan bahulu saya penuhkan terus, acuan muffin saiz paling besar saya isi dalam 1 inci tingginya
6. Bakar dengan suhu 180C selama 10 minit atau sehingga masak, jangan sampai hangus
7. Adunan akan mengembang/menggelembung besar, apabila dikeluarkan ia akan kecut dan berkedut-kedut
8. Keluarkan dari oven dan sejukkan
![]() |
kalau guna santan asli lagi sedapp! |
No comments:
Post a Comment