Saturday, September 15, 2012

Agar-agar Sirap Selasih

Panas-panas ni sedap kalau dapat makan agar-agar yang sejuk & manis....nyaman je tekak tu kan? :)) Senang membuatnya dan cepat siap.
 
Sumber: Mas dari Dapurmas
Olahan: Selera Dapur Kita

Bahannya
25g agar-agar bertali (saya guna agar-agar serbuk)
125ml pati sirap (saya guna pati sirap yang dah bergula)
240g gula (saya kurangkan jadi 160g)
1.25 liter air
sehelai daun pandan
sedikit pewarna merah/pink
biji selasih secukupnya (direndam air panas)

Cara membuatnya
1. Satukan semua bahan kecuali selasih
2. Masak atas api sederhana sehingga agar-agar & gula larut atau nak confirm biar mendidih dan berbuih-buih
3. Tutup api dan alihkan dari dapur
4. Cedukkan 1/2 sudu kecil selasih yang sudah kembang ke dalam acuan
5. Tuangkan agar-agar ke dalam acuan
6. Sejukkan, kemudian baru dimasukkan ke dalam peti sejuk
7. Keluarkan agar-agar dari acuan

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...