Tuesday, September 18, 2012

Carrot & Walnut Cupcakes

Kek carrot ni biasanya dengan cream cheese frosting tapi saya buat kek dalam bekas kecik-kecik senang nak ngap. Kek carrot ni salah satu cara nak suruh anak kita makan sayur, bila suruh rasa kek semua kata sedap padahal carrot dalam masakan lain tak dimakan. Resepi ni memang sesuai sedap tidak terlalu manis & tidak memuakkan. Terima kasih kepada penyumbang resepi ini

Sumber: newbie123.
Olahan: Selera Dapur Kita (saya buat 1/2 adunan)

Bahan-bahannya
2 1/2 cawan lobak merah diparut
4 biji telur
1 cawan minyak masak (saya guna mentega dicairkan)
1 1/2 awan gula putih (saya guna gula caster)
2 awan tepung gandum
1 sudu kecil soda bikarbonate
1 1/2 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil esen vanila
1 1/2 sudu kecil serbuk kayu manis
1 sudu kecil serbuk buah pala (nutmeg)
1/2 sudu teh garam
1 cawan walnut/pecan (dicincang) - saya guna walnut

Cara membuatnya
1. Pukul gula dengan telur menggunakan handwhisk atau senduk kayu je, sekadar dua bahan tersebut sebati, bila dah sebati masukkan mentega cair kacau sebati lagi. Masukkan esen vanila.
2. Di dalam bekas lain ayakkan tepung bersama-sama baking powder, soda bikarbonate, garam, serbuk pala & serbuk kayu manis
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit ke dalam adunan telur+gula+mentega dan gaul rata
4. Masukkan lobak merah yang sudah digaulrata dengan sedikit tepung supaya lobak merah tidak mendap semasa dibakar
5. Masukkan walnut dan kacau rata
6. Sudukan ke dalam bekas kek cawan/ atau loyang pembakar
7. Bakar pada suhu 150C selama 30 minit atau sehingga kek masak

ini pun dah sedap, kalau dengan cream cheese frosting lagi sedap!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...