Thursday, April 26, 2012

Dulce de Leche Walnut Cake

Pertama kali saya tahu Dulce de Leche ni rasanya seperti caramel teringin sangat nak cuba. Saya cuba buat dulce de leche dari susu pekat manis seperti dalam blog Wendy Table for 2....or more. Saya guna kaedah merebus tanpa tin dibuka selama 3 jam, alhamdulillah...menjadi. Susu jadi lebih pekat dan berwarna seperti warna caramel, rasanya tentulah lebih pekat lagi dari susu pekat...emm macam caramel lah! Kemudian saya cuba resepi dari Technicolor Kitchen dan tambah walnut sebagai hiasan di atasnya...eemmmmm sedaaappp...tak caya? cubalah! :)

Bahan untuk kek (1/2 adunan asal, loyang empat segi 7x7x3 inci)
4 biji telur
115g gula perang
115g tepung superfine
1/2 sudu kecil serbuk kayu manis
20g mentega (dicairkan)

Bahan untuk syrup
25g gula caster
60ml air
1/2 sudu kecil esen vanila

Dulce de leche cream:
1 cawan whipping cream
1/2 cawan dulce de leche

Walnut secukupnya untuk hiasan

Cara membuatnya
1. Sediakan loyang- lapik loyang dengan kertas , tak perlu gris
2. Pukul telur dengan semangkuk air panas di bawah mangkuk berisi telur (macam kaedah double boiler - air mendidih je terus angkat dari api dan tenggekkan mangkuk berisi telur di atasnya dan putar)
3. Sambil masukkan gula perang sedikit demi sedikit, putar hingga kaku
4. Ayak tepung + serbuk kayu manis, kaup balikkan dengan adunan telur hingga rata
5. Tuangkan mentega cair perlahan-lahan, kacau rata
6. Tuang adunan ke dalam loyang dan bakar dengan suhu 130C selama 20-25 minit
7. Buat syrup - panaskan semua bahan dengan api kecil sehingga hasilnya tinggal 1/4 cawan sahaja. Tak perlu pekat sangat. ketepikan dan biar sejuk
8. Apabila kek sudah masak, keluarkan dari oven, biarkan sejuk betul kemudian baru dipotong menjadi 3 lapisan
9. Sebelum nak mula buat Dulce de Leche cream, simpankan mangkuk dan pemutar mixer dalam peti ais supaya cream mudah dan cepat diputar. Campurkan kedua-dua bahan dan putar hingga kaku. Bolehlah sapu syrup diikuti dengan cream pada setiap lapis. Gunakan lebihan cream untuk menghias.
10. Taburkan walnut cincang di atas permukaan kek
11. Sejukkan dulu baru hidang...

sedapnyaa...berbaloi buat dulce de leche walaupun leceh...hehehehehttp://i191.photobucket.com/albums/z94/prosperx/SeleraDapur/DulcedeLecheWalnutCake1.jpg

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...