Friday, April 13, 2012

Raspberry Ripple CheeseCake Ice Cream

Hubby beli 1 blok cream cheese 1.3kg, waaahh harus la cari idea camana nak habiskan. Ronda punya ronda sampai ke blog Wendy-Table For 2 terjumpa resepi ni yang simple dan mudah aje sedap pula tu.

Bahannya
200g cream cheese (biarkan pada suhu bilik)
200g plain yogurt
50g gula caster
250ml whipping cream
30g gula caster
Raspberry filling

Cara membuatnya
1. Sejukkan satu mangkuk dan  pemutar dalam peti sejuk
2. Sediakan loose tin 9 inch, lapik dasar loyang dengan cling wrap supaya mudah untuk keluarkan cheesecake ice cream nanti
3. Dalam mangkuk lain, putar cream cheese + gula hingga licin dan rata
3. Masukkan yogurt, putar lagi hingga sebati
4. Keluarkan mangkuk dan pemutar dari peti sejuk tuangkan whipping cream dan putar whipping cream dengan gula hingga kental
5. Campurkan whipped cream ke dalam adunan cream cheese kacaurata
6. Tuang 1/3 adunan ke dalam loyang, ratakan dan letakkan beberapa sudu raspberry filling
7. Tuang habis adunan ke atas filling, ratakan dan letakkan lagi beberapa sudu rasperry filling
8. Gunakan pisau mentega dan buatlah corak sesuka hati di atasnya
9. Sejukbekukan selama sekurang-kurangnya 4 jam
10. Keluarkan dari peti ais dan biarkan  5 minit pada suhu bilik sebelum dipotong supaya mudah dipotong dan kek tidak retak

emmm.....senyum, tak perlu kata apa-apa :)

2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...