Sunday, April 22, 2012

Moist Chocolate Cake (baked)

Kek ini resepi dari blog Pn Azlita Masam Manis, tapi saya bakar adunannya, ntah kenapa bila kek perlu dikukus saya sangat suspen takut tak jadi. Hasilnya memang sungguh moist! 1st time buat 1/2 adunan untuk makan beramai-ramai di kantin masjid (tempat kami sekeluarga berkumpul lunch lepas solat Jumaat). 2nd time buat untuk anak-anak pula sebab mereka balik petang selalu tak dapat join lunch di masjid.

Bahannya
A
1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan serbuk koko
1/2 cawan susu cair
1/2 cawan susu pekat
1/2 cawan minyak jagung

B
45g tepung gandum
1/2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh baking soda

C
2 biji telur

Cara membuatnya
1. Campur semua bahan A dan panaskan atas api kecil sehingga gula larut dan sebati dan ketepikan
2. Ayak bersama bahan B
3. Blender bahan C
4. Masukkan bahan B dan C ke dalam adunan A secara berselang seli, mulakan dengan B dan akhiri dengan B juga (B-C-B-C-B)
5. Tuang adunan dalam loyang 6 inci yang sudah dilapik kertas minyak yang dilenser dengan mentega
6. Bakar dalam oven yang sudah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 130C selama 1 1/2 jam.
7. Keluarkan kek & sejukkan. Lepas 15 minit terbalikkan kek dan sejukkan atas redai
8. Hias sesuka hati


Nota: saya bakar dengan meletakkan loyang berisi air panas (masak air dulu kemudian tuang dalam loyang anggaran 1/2 loyang) di tingkat bawah oven, dan loyang adunan di tingkat atasnya. saya tak pasti adakah cara ini betul kerana saya fikir mungkin dengan berbuat begini boleh mengelakkan kek dari menjadi kering. hasilnya memang kek sangat lembut dan lembap untuk kedua-dua cubaan membuat kek ini :)

kek yang dibuat kali kedua, dengan ganache simple - dark choc, whipping cream & gelatin
1st time buat tak sempat make-up 1 jam lepas keluar oven terus makan panas-panas sekejap je licin! :)
 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...