Bahannya (saya buat 1/2 adunan - loyang 7 inci)
1 cwn gula (kisar)
1 cwn tepung (ayak)
1 1/2 biji telur grade A (timbang 1 biji telur dan bahagi 2)
1/2 cwn koko powder
1/2 cwn susu cair
1/2 cwn minyak jagung
1/2 cwn air panas didih
1/2 tsp soda bikarbonat
1/2 tsp baking powder
1/2 tsp esen vanila
Bahan untuk ganache
- 1 cwn non dairy whipping cream
- 250g cooking chocolate
- 1 sudu besar golden syrup
- 1/2 cwn non dairy whipping cream
- Ayak tepung +koko powder+soda bikarbonat+baking powder
- Pukul gula + telur sampai kembang, tambahkan esen vanila
- Masukkan susu dan minyak jagung dlm adunan,kacau sebati
- Masukkan bahan-bahan yg diayak ke dalam adunan. Gaul dgn cara kaup balik
- Masukkan air panas dan kacau sebati
- Bakar selama 45 minit pd suhu 150C. (Boleh juga dikukus selama lebih kurang 1 jam)
- **utk ganache**
- Didihkan whipping cream dalam periuk kecil
- Apabila sudah didih, padamkan api dan masukkan cooking choc. Kacau sebati
- Tambahkan golden syrup
- Ambil 1/2 cwn ganache dan bakinya simpan dalam peti sejuk
- * utk whipped cream. Pukul 1/2 cwn whipping cream sehingga bertanduk atau kaku, kemudian tuangkan 1/2 cwn choc ganache yg di ambil dari langkah sebelum ini. Kacau sebati
- Potong dua kek yang sudah siap . Sapukan dengan whipped cream dari step di atas. Kemudian lapiskan dgn kek yg separuh lagi. Sapu hingga menutupi keseluruhan kek, dan simpan dalam peti sejuk lebih kurang 30 minit
- Keluarkan kek dari peti sejuk, sapukan pula dengan ganache yang disimpan dalam peti (rujuk step 11). Hias ikut kreativiti.
- Simpan semula dalam peti sejuk lebih kurang 30 minitsebelum dihidangkan
sedapnya sepotong tak cukup! :) |
No comments:
Post a Comment