Thursday, January 19, 2012

Baked Dory with Cilantro

Dory biasa goreng dengan tepung buat fish N chip, ataupun masak kari ke, steam pun ok, bakar lom pernah buat lagi. Ini first time, simple aje dan cepat siap! Dapat resepi dari sini!

Bahannya
2 keping ikan Dory (lebih kurang 500-800g)
2-3 ulas bawang putih
3-5 pokok daun ketumbar (cilantro)
2 sudu besar minyak zaitun
garam
lada sulah
1/2 biji lemon

Cara membuatnya
1. Basuh dan toskan ikan dory
2. Cincang halus daun ketumbar (daun sahaja) dan hiris bawang putih
3. Gaul rata daun ketumbar, garam, minyak zaitun &  bawang putih, lumurkan pada ikan dan perap 30 minit
4. Panaskan oven 170C
5. Susun ikan dalam aluminium foil dan taburkan lada sulah. Bungkus ikan dalam aluminium foil kemas-kemas
6. Bakar selama 20-30 minit
7. Keluarkan dari oven dan perahkan jus lemon ke atas ikan
8 .Hidang dan makan panas-panas dengan nasi

easy, healthy & nyummy!!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...