Bahan-bahannya
3 biji putih telur
100g gula halus
1 sudu teh esen vanila
secubit garam
120g tepung gandum
150g badam (whole almonds)
Cara membuatnya
1. Putar putih telur dengan gula, esen vanila dan garam sehingga kaku (meringue)
2. Kaup balikkan tepung gandum hingga sebati
3. Masukkan badam, gaul rata
4. Tuang dalam loyang pembakar saiz 7 inci
5. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 150C selama 25 minit atau sehingga adunan berwarna perang muda
6. Keluarkan dari loyang dan sejukkan atas redai
7. Bungkus dengan aluminium foil dan simpan beberapa jam atau semalaman dalam peti sejuk
8. Keluarkan dari peti sejuk dan potong adunan nipis-nipis dengan pisau tajam
9. Susun atas loyang pembakar dan bakar lagi selama 20 minit pada suhu 140C atau hingga garing
10. Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara
krup krap krupp kraapp...rangupnya.... |
Mohon Share yer ..suka blog ni..byk resepi yang kreatif
ReplyDeleteMnt izin share resepi ye
ReplyDelete