Tuesday, October 25, 2011

Udang Lemak Cili Api

Memasak akan lebih mudah jika bahan diperlukan ada disekitar dapur kita. Baru ni saya tanam semula kunyit, serai & pandan, bila nak guna petik aje :) Resepi gulai cili api Chef Hanieliza ni cukup simple tapi mesti ada daun kunyit baru umphh!

Bahannya
500g udang segar
1 paket santan serbuk Faiza (bancuh dgn 300ml air)
3 ulas bawang merah (ditumbuk lumat)
6 biji cili padi (ditumbuk lumat)
1 helai daun kunyit
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
2 biji kentang
1 biji tomato
secubit kiub ikan bilis
garam secukup rasa

Caranya
1. Bersihkan udang
2. Rebus kentang, masukkan bawang merah, cili padi, serbuk kunyit & daun kunyit
3. Apabila kentang empuk, kecilkan api, masukkan santan pekat, biar mendidh perlahan sambil dikacau (jgn sampai santan pecah)
4. Masukkan udang, tomato dan garam kacau hingga masak.

fuhhh....pedasss!!!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...