Bahannya
Bahan untuk kek
A
125g tepung gandum
1/4 sudu kecil baking powder
1/4 sudu kecil garam
10g serbuk koko (imported) - semua bahan ini diayak bersama
B
60g mentega
150g gula halus (castor)
1 biji telur
1 sudu kecil esen vanila
C
120ml buttermilk (120ml susu segar + 1 sudu kecil cuka atau 2 sudu kecil perahan lemon biar 15 minit sehingga menjadi dadih)
1 sudu besar pewarna merah
D
1/2 sudu kecil cuka
1/2 sudu kecil baking soda
Mangkuk kertas secukupnya
Bahan untuk Cream Cheese Frosting
110g Cream Cheese
1/2 sudu kecil esen vanila
30g gula icing
80ml whipping cream
Cara membuat kek
1. Pukul bahan B hingga kembang dan warna menjadi pucat
2. Campurkan buttermilk dengan pewarna merah (bahan C)
3. Masukkan bahan A berselang-seli dengan bahan C, A mestilah diawal dan akhir campuran (A-C-A-C-A)
4. Kaup-balik sehingga sebati.
5. Campurkan cuka dengan baking soda, biarkan ia berbuih, cepat-cepat masukkan dalam adunan kek, gaul rata
6. Tuang adunan ke dalam mangkuk kertas
7. Bakar pada suhu 150C selama 40min (bergantung pada oven masing-masing)
8. Apabila masak biarkan kek sejuk dahulu baru hias dengan cream cheese
Cara membuat Cream Cheese Frosting
1. Pukul semua bahan sehingga sebati
2. Hiaskan ke atas cupcake
3. Simpan dalam peti sejuk dan sedia dimakan :)
Sangat puashati dengan hasilnya walaupun saya tak pandai menghias sebelum make-up... |
my fav cupcakes...yummyyyy...:D
ReplyDeletecik cek, hehehe shedappkann....
ReplyDelete