Wednesday, October 26, 2011

Kuih Bakar

kita bako, kita bako...hehehe ucop wilcha. Baru ni nampak kat blog Yat dia bakar guna acuan muffin, comel-comel je jadinya. Kebetulan baru beli acuan muffin tu yg teringin sangat nak try. Anak bujang kat rumah ni pun suka, bahan simple, cara buat mudah. Ikut resepi kat sini... tapi buat separuh adunan.

Bahannya
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula
1 1/2 biji telur
125ml air daun pandan (6 helai daun pandan dimesin dan ditapis)
125ml santan pekat
1 sudu besar mentega
1/4 sudu kecil garam
pewarna hijau (jika perlu)
bijan untuk hiasan

Caranya
1. Campur semua bahan dan kacau sebati, jangan berketul
2. Panaskan oven 160C dan panaskan acuan muffin yang telah dilenser dengan butter terlebih dahulu
3. Keluarkan acuan dan tuang adunan 3/4 penuh, tabur bijan di atasnya
4. Bakar kuih selama 45min-1 jam

thadhaaa.....warna pucat pasal pandan semata...pandan pulak muda-muda lagi, rasa mmg sedap!

No comments:

Post a Comment

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...