Bahannya
230g dark chocolate (saya guna Beryl's)
120ml whipped cream
1 sudu besar mentega
30ml MonaVie (pati 19 jenis buah)
mangkuk kertas secukupnya
Bahan untuk Coating
kelapa kering - sangai seketika
badam cincang - bakar sekejap
chocolate rice
serbuk koko
Caranya
1. Panaskan cream guna api kecil - cukup sekadar cream berbuih kecil dikeliling periuk
2. Masukkan mentega - sehingga mentega cair dan sebati dengan cream, tutup api
3. Tuangkan cream ke dalam mangkuk adunan yg berisi dark chocolate yang sudah dicincang terlebih dahulu - biar seketika dalam 30 saat, coklat mula mencair - kacau sebati adunan
4. Apabila coklat sudah cair sepenuhnya masukkan jus MonaVie, kacau rata
5. Simpan dalam peti sejuk sehingga adunan (ganache) keras - 1-2 jam
6. Sementara itu boleh sediakan bahan untuk coating
7. Keluarkan ganache, ceduk dengan sudu kecil (saya guna scoop utk deco buah tembikai tu)
8. Bulat-bulatkan - buat dengan cepat kerana coklat akan cair dan melekat di jari & tapak tangan
9. Salut rata dengan serbuk koko, kelapa kering, badam cincang atau chocolate rice
10. Masukkan dalam mangkuk kertas
Hubby kata tak yah beli coklat lagi! :) |
Kalau monavie tak ada boleh gantikan dgn apa.
ReplyDelete