Sunday, October 9, 2011

MonaVie Chocolate Truffles

last week semasa blog walking terjumpa website ni , bestnya macam-macam resepi simple ada di sini. Kebetulan semua bahan ada, masa pun ada...dan sempena nak raikan kejayaan suami dalam kerjayanya, birthday dia pun baru je sambut......alhamdulillah

Bahannya
230g dark chocolate (saya guna Beryl's)
120ml whipped cream
1 sudu besar mentega
30ml MonaVie (pati 19 jenis buah)
mangkuk kertas secukupnya

Bahan untuk Coating
kelapa kering - sangai seketika
badam cincang - bakar sekejap
chocolate rice
serbuk koko

Caranya
1. Panaskan cream guna api kecil  - cukup sekadar cream berbuih kecil dikeliling periuk
2. Masukkan mentega - sehingga mentega cair dan sebati dengan cream, tutup api
3. Tuangkan cream ke dalam mangkuk adunan yg berisi dark chocolate yang sudah dicincang terlebih dahulu - biar seketika dalam 30 saat, coklat mula mencair - kacau sebati adunan
4. Apabila coklat sudah cair sepenuhnya masukkan jus MonaVie, kacau rata
5. Simpan dalam peti sejuk sehingga adunan (ganache) keras - 1-2 jam
6. Sementara itu boleh sediakan bahan untuk coating
7. Keluarkan ganache, ceduk dengan sudu kecil (saya guna scoop utk deco buah tembikai tu)
8. Bulat-bulatkan - buat dengan cepat kerana coklat akan cair dan melekat di jari & tapak tangan
9. Salut rata dengan serbuk koko, kelapa kering, badam cincang atau chocolate rice
10. Masukkan dalam mangkuk kertas

Hubby kata tak yah beli coklat lagi! :)

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...