Sunday, August 21, 2011

Almond Semolina

Pembuka tirai biskut raya tahun ini, 1st time buat biskut ni memandangkan ada lebihan tepung suji dalam stok. Semolina ialah nama lain bagi suji. Senang dan bahan pun tak banyak, bagi yang sukakan kelainan bolehlah mencuba resepi ini. Thanks Zurin for sharing this recipe!

Bahannya
125g mentega
75 gm gula perang
100 gm tepung gandum
75 gm tepung semolina
25 gm serbuk badam
1 sudu kecil esen vanila
1 biji putih telur kepingan badam untuk hiasan

Cara membuat
1. Putar mentega dengan gula hingga gula hancur
2. Masukkan esen vanila
3. Masukkan tepung gandum, semolina dan serbuk badam - gaul sebati sehingga adunan boleh dibentuk bulat-bulat
4. Susun jarak-jarak dalam loyang pembakar kerana biskut ini akan mengembang
5. Tekan sedikit dengan garfu, sapu putih telur dan hiaskan dengan kepingan badam
6. Bakar selama 10-15minit dengan suhu 180C


Biar sejuk seketika baru ler ngapp...rangup!

2 comments:

  1. Salam...seronok jumpa another Pharmacist online...do i know you? 'm from USM, graduated in 1992

    ReplyDelete
  2. Salam perkenalan Packy, maybe...but i'm from Nagasaki Univ 94-98

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...