Bahan-bahannya
2 biji telur (sejukkan dalam peti sejuk)
180g tepung gandum
140g gula halus
100ml susu segar
2 sudu teh baking powder
2/3 sudu teh ovalette
1 sudu teh esen vanila
beberapa titik pewarna merah
Jem Sylt Lingon (filling)
mangkuk kertas secukupnya (saiz paling kecil)
acuan lompang
Cara membuatnya
1. Putar semua bahan kecuali pewarna dan jem sehingga sebati.
2. Apabila sudah sebati, warnakan adunan dengan pewarna merah
3. Isikan adunan ke dalam mangkuk kertas, isikan filling di tengah-tengah, kemudian penuhkan acuan dengan adunan - jangan melimpah
4. Ambil sedikit baki adunan, titiskan pewarna merah (untuk hiasan)
5. Lorekkan di atas adunan tadi
6. Masukkan mangkuk kertas ke dalam acuan lompang dan kukus selama 10-15 minit
Terlebih rajin.....;) |
Makan panas-panas sedap! |
Jem Sylt Lingon ni sedap sebab tak manis sangat, boleh beli di IKEA |
No comments:
Post a Comment