Sunday, August 14, 2011

Devil's Food Cake

Dah lama teringin nak buat kek ni, asik intai blog Yat tak boleh tahan daa....

Bahan-bahannya
Kek
1 cawan tepung gandum
1/4 cawan serbuk koko
3/4 sudu kecil bikarbonat soda
1/4 sudu kecil garam
1/2 cawan gula pasir
1/4 cawan gula perang
65g mentega
1 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla
3/4 cawan susu segar

Cream Cheese Frosting
125g cream cheese
63g mentega
1/2 cawan gula icing
1 sudu kecil esen vanila
jus lemon dari perahan sehiris lemon

Chocolate Ganache
150g dark chocolate
100ml whipped cream
secubit garam

A. Cara membuat kek
1. Ayak tepung andum, koko, bikarbonat soda & garam - ketepikan
2. Putar mentega, gula pasir dan gula perang hingga kembang.
3. Masukkan telur serta esen vanila, putar lagi hingga sebati
4. Masukkan campuran tepung ke dalam adunan mentega berselang-seli dengan susu. Mulakan dengan tepung-susu-tepung-susu-tepung. Adun sebati
5. Sapukan mentega pada loyang pembakar yang dilapik dengan kertas pembakar.
6. Tuang adunan ke dalam loyang, ratakan dan bakar pada suhu 190C selama 30 minit atau hingga masak

B. Cara menyediakan Cream Cheese Frosting
1.Cairkan cream cheese dan mentega dengan kaedah double boiling
2. Bila dah cair dan sebati masukkan gula, esen vanila & jus lemon
3. Panaskan hingga gula larut sebati dan nampak creamy
4. Biarkan sejuk

C. Cara menyediakan Chocolate Ganache
1.Cairkan dark chocolate dan whipped cream dengan kaedah double boiling
2. Adun sebati, tambahkan garam
3. Angkat & sejukkan dengan terus mengacau hingga sejuk & pekat agak-agak hampir membeku

Apabila semua sudah sejuk, tarik keluar kertas lapik membakar pada kek. Sapu rata Cream Cheese Frosting ke atas kek. Akhir sekali tuang Chocolate Ganache dan sejukkan dalam peti sejuk. Kek sedia untuk dimakaannn!!! :)

emmmm......nyummyyy!

No comments:

Post a Comment

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...