Sunday, March 25, 2012

Eggless Fruit Cake

Fruit Cake ni memang lembut, gebu seperti menggunakan telur juga hasilnya, macam tak de beza. Terima Kasih kepada Dayang Dapurku Sayang.  Sangat mudah dan ringkas membuatnya, godak-godak je, tak perlu guna mixer, tak perlu pukul emm...kalaulah semua resepi begini....;)

Saya buat 1/2 adunan
Bahannya
Bahan A
125g mentega
150g campuran buah-buahan kering
125ml susu cair
85g gula perang
2 sudu besar susu pekat manis

Bahan B
180g tepung superfine
1 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil baking soda
65ml jus oren

Cara membuatnya
1. Campurkan semua bahan A kecuali buah-buahan kering dan masak atas api perlahan sehingga gula larut dan sebati
2. Masukkan buah-buahan kering, kacau rata dan biarkan sejuk/rendam selama sekurang-kurangnya 4 jam atau semalaman
3. Dalam mangkuk adunan lain, campurkan semua bahan B kecuali jus oren dan ayak sebanyak 3 kali
4. Masukkan Bahan B ke dalam Bahan A, kacau rata akhir sekali baru tuangkan jus oren
5. Bakar dalam loyang pembakar yang dilenser dengan mentega dan ditabur tepung sedikit.
6. Bakar selama 50min pada suhu 160C

thumbs up! :)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...