Thursday, March 8, 2012

Palmiers

Palmiers atau ada juga yang menggelarnya dengan nama 'elephant ears' sangat simple membuatnya. Inti boleh ikut selera kita. Paling simple hanya taburkan gula+serbuk kayu manis+serbuk buah pala. Mudah, cepat dan rangup!

Sumber: Simply Recipes
Bahannya
Puff pastry (brand Kawan)
Sweet Corn Cream Style (dalam tin)
Kacang Tanah digoreng dan kisar halus
Gula secukup rasa

Cara membuatnya
1. Nyahbekukan puff pastry
2. Kisar halus jagung manis dalam tin
3. Kisar halus kacang tanah yang sudah digoreng gaulkan dengan gula (nisbah kacang:gula = 1:1 atau kalau suka manis 1:2)
4. Sapu krim jagung ke atas pastry, tabur campuran kacang+gula tadi.
5. Gulung/Lipat kiri dan kanan pastry hingga bertemu dan tekan sedikit
6. Sejukkan dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 30minit-1 jam (untuk memastikan pastry melekat dan mudah dipotong)
7. Panaskan oven 150C, lenserkan dulang pembakar dan potong pastry.
8. Susun pastry yang sudah dipotong (jangan terlalu rapat)
9. Bakar lebih kurang 20-30minit atau sehingga garing

rangup, manis emmm boleh letak inti apa saja yg anda suka!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...