Wednesday, August 10, 2011

Bingka Ubi

Rezeki ramadhan, durian, manggis, pulasan, rambai semua tengah banyak di kampung. Selain daripada itu mak & abah bekalkan ubi dan pisang tanduk untuk dibawa balik. Seketul besar ubi kayu tu hampir 2kg, separuh di rebus nak cecah dengan ikan pekasam dan separuh lagi saya buat bingka ubi.

Resipi asal di sini

Bahan-bahannya

3 cawan (750g) ubi kayu diparut
3/4 cawan gula pasir
3/4 cawan santan
3 sudu besar minyak masak
1/4 sudu kecil garam
1 biji telur
3 titik pewarna kuning
sedikit mentega untuk ditabur di atas adunan

Caranya
1. Parut ubi dan sukat
2. Masukkan telur, gula, garam dan pewarna kuning - gaul sebati
3. Tuangkan santan sedikit demi sedikit sambil adunan di kacau rata
4. Masukkan minyak masak 1 1/2 sudu besar. Gaul sebati
5. Sapu rata loyang dengan lebihan minyak masak tadi
6. Tuangkan adunan ke dalam loyang, ratakan
7. Taburkan mentega beku yang diracik ke atas permukaan adunan
8. Bakar dalam ketuhar 190C dengan api atas dan bawah selama 1 jam

Api bawah oven saya tidak berfungsi jadi bawah tak garing....

2 comments:

  1. kalau x de parut agak2 leh blend x kak? =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya rasa boleh, tp kena cincang halus agar tidak membebankan blender nanti cepat rosak

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...