Tuesday, December 11, 2012

Sushi Pulut Kuning

2 Dis lepas majlis sambut menantu untuk adik lelaki tunggal saya di rumah mak, dia minta buatkan kek pulut kuning malam sebelum majlis, aduhai...mana ler akak dia ni pandai bab-bab menggubah. Nasiblah ada jiran mak dan kawan adik yang datang memeriahkan majlis telah menonjolkan bakat menggubah juadah pengantin dan kek pulut kuning, uisshh...menggelabah sungguh, pengantin dah abis berarak, juadah tak siap lagi. Tapi sempatlah dihidangkan sebelum pengantin dan rombongan menuju meja makan. Gambar pun tak sempat nak diambil, tunggu ler gambar2 dari cameraman kut ada terselit gambar makanan...hehehehe. Masa nak cari idea nak gubah tu search internet ada ternampak gambar sushi pulut kuning, terus dapat idea nak cuba buat. Selama hari ni tak teringin nak gulung sushi sendiri....belajar dari youtube berkali-kali tengok baru berani nak cuba. Beberapa roll yang pertama memang tak kemas lepas tu bolehlaa...setakat utk makan sendiri janji tak berterabur....hehehehe

Bahan-bahannya
3 cawan beras pulut
1 cawan beras biasa (cuci dan rendam semalaman kedua-dua jenis beras ni dengan air, sedikit garam & serbuk kunyit)
1 paket santan serbuk (santan asli lagi baik)
nori (seaweed)
sushi mat (tikar untuk menggulung sushi)
serunding ikan bilis sebagai inti (nak bubuh inti apa pun boleh)

Cara membuatnya
1. Kukus pulut seperti biasa. Panaskan pengukus dan kukus pulut 15minit. Kemudian gemburkan pulut dengan garfu, tuangkan santan dan kukus semula 10-15 minit lagi
2. Sejukkan pulut dan bolehlah mula menggulung sushi pulut kuning
3. Nori (seaweed yang lebar boleh dipotong 2)
4. Kalau tak pakai sarung tangan boleh basahkan sedikit hujung-hujung jari semasa meletakkan pulut di atas nori
5. Kosongkan hujung nori selebar 1/2 inci supaya mudah menggulung dan kemas - pulut/nasi tidak terkeluar dari nori
6. Isikan inti ditengah-tengah pulut/nasi
7. Gulung perlahan-lahan sambil ditekan-tekan supaya pulut padat.
8. Potong dengan pisau tajam yang dilap dengan kain lembap

Note: cuba tonton video di bawah untuk cara menggulung sushi (hosomaki sushi). Ada pelbagai jenis sushi - yang empat segi, yang tebal banyak inti, untuk permulaan saya cuba dengan 1 jenis inti sahaja


tadaaa....dah siap packing nak hantar rumah abg ipar - anak2 tido sana sehari dua. sedap tau!

2 comments:

  1. Cantik kejadiannya... bolehlah buat lagi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq :) insyaAllah nak buat lagi dengan inti lain mcm sushi sebenar. Nori ada byk lagi. Beli di Jusco 3 pek free 1 sushi mat. 1 pek ada 10 kpg nori

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...