Wednesday, February 1, 2012

Bingka Keledek

Asalnya nak buat kuih cucur badak untuk meeting petang ni, ntah macam mana keledek rebus tu terlalu lembut bila dilenyek lembik sangat, dah tambah tepung pun melekat-lekat juga. Lagi banyak tepung gandum tak sedap le cucur badak tu kan? Tak kan nak buang...nasib le jumpa resepi bingka keledek kat sini, terima kasih Kak Wan, resepi ni penyelamat keadaan. :)

Bahannya
330g keledek (rebus & lecek)
60 gula
2 biji telur
100g susu pekat
1/2 sudu kecil garam
40g tepung gandum
mentega untuk lenser acuan
bijan untk hiasan

Cara membuatnya
1. rebus keledek, toskan dan lecek halus
2. pukul gula dengan telur hingga gula hancur dan sedikit kembang
3. masukkan susu dan garam, pukul lagi
4. masukkan tepung gandum dan keledek sedikt demi sedikit
5. tuang dalam acuan yang sudah dilenser dengan mentega, taburkan bijan di atasnya
6. bakar pada suhu 150C selama 30minit atau hingga masak

mcm kuih bakar tapi rasa beza sikit, tetap sedap dapat hidang untuk meeting tadi

2 comments:

  1. salam...idea yg kreatif...xpenah makan n xpenah buat...klu sedap musti try nie...

    ReplyDelete
  2. Salam Cekgu Maz, makan panas-panas sedap. saya pun 1st time buat ni,tak pasal-pasal kena ubah plan ;)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...