Friday, September 30, 2011

Sup Ikan Merah

Jarang-jarang dapat masak sup ikan ni, anak-anak kurang minat. Penyediaannya mudah & cepat dimasak, sedap pula tu! Sangat sesuai dimasak ketika waktu-waktu 'kecemasan' - waktu terhad untuk memasak... hehehe :)

Bahannya
2-3 keping ikan merah (cuci dgn asam jawa)
1 inci halia
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sup bunjut Adabi
2 biji tomato
asam jawa
2 cawan air
sedikit lada hitam
garam secukupnya
minyak untuk menumis

Caranya
1. Mayang halus halia, bawang merah & bawang putih, tumis hingga naik bau
2. Pecahkan biji lada hitam, masukkan dalam bahan tumis
3. Masukkan sup bunjut & air, biar mendidih seketika
4. Masukkan ikan dan air asam jawa, masak 2-3 minit
5. Masukkan tomato dan akhir sekali garam
6. Tabur bawang goreng & daun sup (daun sup tak de stok, bawang goreng lak lupa nak tabur masa sessi posing-posing ni)

sruupp srruupp hirup kuah sampai habis

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...