Friday, August 24, 2012

Tempe Ungkep

Selamat Hari Raya Aidilfitri, dah hampir seminggu beraya mungkin dah jemu dengan menu ayam & daging, jom ubah selera dengan tempe ungkep. Tempe ni memang favorite kami sekeluarga. 

Bahannya
A
2 paket tempe (paket plastik)
3 helai daun salam (bay leaf)
air secukupnya (2 cawan)
garam & gula secukup rasa


8 biji bawang merah
4 biji bawang putih
3 sudu besar ketumbar (direndam ai panas dan ditumbuk halus)
1 inci lengkuas
1 inci kunyit
1 batang serai

Cara membuatnya
1. Potong tempe jadi bentuk segitiga atau bentuk yang disukai
2. Kisar/tumbuk halus semua bahan B
3.Masukkan semua bahan A dan B ke dalam periuk
4. Renihkan dengan api perlahan sehingga air kering (lagi lama lagi bagus supaya rempah serap sepenuhnya, kalau air cepat kering tambah lagi air panas, biar tempe agak lembik direnih tapi jangan sampai hancur!)
5. Apabila air sudah kering, sejukkan tempe, kemudian goreng dalam minyak penuh. Goreng dengan rempah-rempahnya sekali.
6. Hidangkan dengan nasi panas.

terbaekkk!!!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...