Sunday, May 6, 2012

Kek Lapis Cheese Caramel (Dulce de Leche)

Lama tak melapis....:))

Olahan dari Kek Lapis Cheese (zheila_85)

Bahannya (loyang 7 x 7 x 3 inci)
5 biji  telur (gred A)
120g gula castor
1/2 sudu besar ovalette
100g tepung gandum
50g biskut marie (dikisar halus)
50g air sejuk
200g mentega
125g cream cheese
3 sudu besar caramel  Dulce de Leche
parutan keju cheddar secukupnya

Cara membuatnya
1. Putar telur, gula dan ovalette hingga kembang
2. Masukkan tepung+biskut marie sedikit demi sedikit berselang-seli dengan air sejuk, kacau rata
3. Dalam mangkuk lain putar mentega, cream cheese dan caramel Dulce de Leche hingga kembang

4. Satukan kedua-dua adunan dan gaul rata
5. Lapik loyang dan lenser dengan mentega
6. Bakar dengan api atas sahaja pada suhu 90-100C dalam oven yang sudah dipanaskan terlebih dahulu
7. Bakar berlapis-lapis hingga habis (1 senduk setiap lapis), taburkan parutan keju cheddar pada setiap lapisan genap

sedap kek lapis ni, rasa lemak-lemak manis, dan bila terkena parutan keju terasa masin ....emmm nyummy!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...