Bahannya
Tart shell
Almond slivers (dibakar sekejap) secukupnya
75g Whipping cream
125g Dark chocolate
1 sudu besar Cocoa butter/butter
Cara membuatnya
1. Bakar tart shell 5 minit (untuk mendapatkan kerapuhan pastri semula)
2. Bakar almond 5 minit (selepas bakar tart shell, saya tutup oven dan biarkan almond dalam oven - untuk mengelakkan terhangus)
3. Masak ganache secara double boiler - coklat, cream dan cocoa butter dikacau hingga larut dan rata semuanya
4. Masukkan ganache ke dalam piping bag
5. Isi almond yang telah dibakar ke dalam shell.
6. Penuhkan shell dengan ganache
7. Masukkan dalam freezer 2-3 minit untuk keraskan ganache
8. Hiaskan sesuka hati - saya hias dengan cream cheese lebihan buat cheese tart
sebelum isi ganache |
dah siaappp....:) |
cocoa butter apa ye ..?
ReplyDeletecocoa butter ada jual kat bakery, biasa dicampur sedikit semasa membuat coklat untuk mengilatkan coklat. kalau tak ada boleh je guna butter/shortening
Deleteklau nk jual untuk raya x cair ke???
ReplyDelete