Bahan-bahan
5 ekor lobster (optional)
3 ekor ketam
12 ekor udang harimau
1 labu bawang besar (dihiris kasar)
3 ulas bawang putih (hiris atau ketuk je pun boleh)
1 inci halia (diketuk)
1 inci lengkuas (diketuk)
2 batang serai - dititik
Jagung muda
kobis bunga
1 batang lobak merah
1 biji capsicum
6 biji white button mushroom
beberapa biji tomato kecil
5 helai daun limau purut
1 biji limau nipis (diperah jusnya)
Cili padi (kalau tak suka pedas tak payah pun ok)
2 kiub pati tomyam
1 tin kecil tomato puri
1 kotak kecil santan
2 cawan air
Garam secukup rasa
Cara memasak
1. Didihkan air dalam periuk, masukkan tomato puri, kiub pati tomyam, serai, lengkuas, halia biarkan bahan-bahan sebati sehingga naik bau (lebih kurang 10-15 minit)
2. Masukkan lobster & daun limau purut - hingga lobster separa masak
3. Masukkan ketam, lobak merah & jagung muda- hingga ketam separa masak
4. Kemudian masukkan udang harimau, kobis bunga dan tomato
5. Akhi sekali baru masukkan santan
6. Perisakan dengan garam gula dan perahan limau nipis
alhamdulillah....sedap sampai habis kuah dihirup |
No comments:
Post a Comment