Olahan dari Kek Lapis Cheese (zheila_85)
Bahannya (loyang 7 x 7 x 3 inci)
5 biji telur (gred A)
120g gula castor
1/2 sudu besar ovalette
100g tepung gandum
50g biskut marie (dikisar halus)
50g air sejuk
200g mentega
125g cream cheese
3 sudu besar caramel Dulce de Leche
parutan keju cheddar secukupnya
Cara membuatnya
1. Putar telur, gula dan ovalette hingga kembang
2. Masukkan tepung+biskut marie sedikit demi sedikit berselang-seli dengan air sejuk, kacau rata
3. Dalam mangkuk lain putar mentega, cream cheese dan caramel Dulce de Leche hingga kembang
4. Satukan kedua-dua adunan dan gaul rata
5. Lapik loyang dan lenser dengan mentega
6. Bakar dengan api atas sahaja pada suhu 90-100C dalam oven yang sudah dipanaskan terlebih dahulu
7. Bakar berlapis-lapis hingga habis (1 senduk setiap lapis), taburkan parutan keju cheddar pada setiap lapisan genap
sedap kek lapis ni, rasa lemak-lemak manis, dan bila terkena parutan keju terasa masin ....emmm nyummy! |
No comments:
Post a Comment